ΕΣΠΑ

ΕΣΠΑ

Σελίδες

Έγινε με το Padlet

25 Μαρτίου 2021

Εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 (24-3-2021)

Φέτος ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, συμπίπτει με τη συμπλήρωση των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.


Είναι σαφές ότι η ελληνική επανάσταση υπήρξε σταθμός στην ιστορία τού νεότερου Ελληνισμού, αφού οδήγησε, μετά από 400 χρόνια, στη δημιουργία τού ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, ενέπνευσε στις επόμενες γενεές των Ελλήνων διαδοχικές απελευθερωτικές εξεγέρσεις και εμψύχωσε τους Έλληνες σε καιρούς δοκιμασίας. Υπήρξε όμως και κορυφαίο γεγονός για τη σύγχρονη Ιστορία τής Ευρώπης, αφού έφερε αλλαγές που έχουν αντίκτυπο έως τις μέρες μας.


Η φετινή 200ή επέτειος από την Επανάσταση του 1821 αποτελεί ένα σπουδαίο ορόσημο για να γνωρίσουμε βαθύτερα την πολυδιάστατη και συναρπαστική της ιστορία, τους πρωταγωνιστές της και τα οράματά τους, όλα εκείνα τα γεγονότα που οδήγησαν στην οικοδόμηση μίας ελεύθερης, σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας.
Πρόκειται, πρωτίστως, για τον αγώνα της εθνικής απελευθέρωσης από τον οθωμανικό ζυγό ενός λαού που μάχεται για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους, στο όνομα μιας διακριτής εθνικής ταυτότητας.

Αλλά και για έναν αγώνα που υπερασπίζεται δημοκρατικές και φιλελεύθερες αξίες. Στα Συντάγματα της Επανάστασης αποτυπώνεται ξεκάθαρα η έγνοια και μέριμνα των αγωνιστών του ’21 για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες.

Γι’ αυτό και τα Συντάγματα της Ελληνικής Επανάστασης θεωρούνται από τα πιο φιλελεύθερα της εποχής, αποτελώντας σαφή απόδειξη μιας κοινωνίας που, μαζί με την ελευθερία, διεκδικεί κι ένα σύγχρονο κράτος δικαίου.
Η ιστορία της Επανάστασης περιλαμβάνει πάμπολλα ηρωικά γεγονότα αυταπάρνησης και ανιδιοτελούς φιλοπατρίας, ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι οι επαναστατημένοι πληθυσμοί, που είχαν απέναντί τους μια ολόκληρη αυτοκρατορία με στρατιωτική υπεροχή, ήταν πολύ λιγότεροι, με περιορισμένη στρατιωτική οργάνωση και με πενιχρά υλικά μέσα σε σχέση με το μέγεθος του εγχειρήματος. Περιλαμβάνει, παράλληλα, και εσωτερικές διενέξεις και διχασμούς.

Αναμφίβολα, όμως, η Επανάσταση του 1821 συνιστά μια ιστορία επιτυχίας που συνεχίζεται έως και σήμερα με οδηγό τις αξίες που πρώτοι οραματίστηκαν και διεκδίκησαν οι τολμηροί μας πρόγονοι: της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της πίστης στην ατομική προκοπή και στη συλλογική πρόοδο.

Χρόνια πολλά σε όλους!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου