ΕΣΠΑ

ΕΣΠΑ

Σελίδες

3 Δεκεμβρίου 2018

3 Δεκεμβρίου 2018 εορτασμός παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία (3-12-2018)















Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία την φετινή χρονιά υποδεχτήκαμε στο σχολείο μας με χαρά, δύο τμήματα του  5ου Γενικού Γυμνασίου Ηρακλείου με τους συνοδούς καθηγητές τους.

ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ σαν ΜΙΑ ομάδα, όλοι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ και όλοι ΙΣΟΙ, ήρθαμε σε επαφή με την νοηματική γλώσσα που χρησιμοποιούν οι κωφοί συνάνθρωποί μας, με την γλώσσα Braille, την επίσημη γλώσσα των ατόμων με προβλήματα όρασης, παρακολουθήσαμε βίντεο και κάναμε μαζί αθλητικές - κινητικές δραστηριότητες μπαίνοντας για λίγο στη θέση των ατόμων με κινητικές αναπηρίες.

Οι μαθητές του 5ου Γυμνασίου έπαιξαν για όλους μας μία παράσταση θεάτρου σκιών, με έναν εξαιρετικό  Καραγκιοζοπαίκτη, μαθητή του εν λόγω Γυμνασίου.

Το σχολείο σαν μια ζωντανή μικρο-κοινότητα που είναι, είναι ένας κοινωνικός θεσμός στον οποίο συνευρίσκονται διαφορετικές κουλτούρες, διαφορετικές θρησκείες, διαφορετικές νοοτροπίες, αντιλήψεις και ικανότητες.
Οι μαθητές και των δύο Γυμνασίων σήμερα κατανόησαν πως οφείλουν να σέβονται τις ιδιαιτερότητες την συμμαθητών τους γιατί 
όταν σεβόμαστε τη διαφορετικότητα, σεβόμαστε τον Άνθρωπο, την αξία και την προσωπικότητά του.


Πληροφορίες
Στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που υπογράφηκε από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ το 1975, ο όρος «ανάπηρο άτομο» περικλείει κάθε άτομο ανίκανο να επιβεβαιώσει από μόνο του, ολικά ή μερικά, τις αναγκαιότητες για μια κανονική ατομική και κοινωνική ζωή, εξαιτίας μειωμένων σωματικών ή πνευματικών δυνατοτήτων που έχει εκ γενετής ή όχι.
Τα άτομα αυτά απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που προβάλλονται στη Διακήρυξη χωρίς κανενός είδους διακρίσεις.

Αυτά τα δικαιώματα είναι:
  • Το δικαίωμα σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς τους, καθώς έχουν τα ίδια θεμελιώδη δικαιώματα με τους συμπολίτες τους της ίδιας ηλικίας
  • Τα ίδια πολιτικά δικαιώματα όπως οι άλλοι άνθρωποι.
  • Το δικαίωμα να απολαμβάνουν τα μέτρα που σχεδιάστηκαν για να τα καταστήσουν ικανά να γίνουν όσο το δυνατόν αυτοδύναμα.
  • Το δικαίωμα για  ιατρική και κοινωνική αποκατάσταση, εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και γενικά για υπηρεσίες  που θα τα καταστήσουν ικανά να αναπτύξουν τις ικανότητες και δεξιότητές τους στο ανώτατο όριο και θα επισπεύσουν τη διαδικασία της κοινωνικής ενσωμάτωσης ή επανενσωμάτωσής τους.
  • Το δικαίωμα να εργάζονται, σύμφωνα με τις ικανότητές τους, να αμείβονται και να έχουν οικονομική και κοινωνική ασφάλιση και να συμμετέχουν σε ενώσεις.
  • Το δικαίωμα οι ειδικές ανάγκες τους να λαμβάνονται υπόψη σ’ όλα τα επίπεδα του οικονομικού και κοινωνικού προγραμματισμού.
  • Το δικαίωμα της ισότιμης διαβίωσης με αυτή ενός συνομηλίκου τους, απολαμβάνοντας τα αγαθά της.
  • Το δικαίωμα της προστασίας από υβριστική ή και υποτιμητική αντιμετώπιση ή διάκριση.
  • Το δικαίωμα να αντιμετωπίζονται από το νόμο σύμφωνα με τη σωματική και την πνευματική τους κατάσταση
  • Για κάθε θέμα που αφορά στα δικαιώματα των αναπήρων ατόμων είναι χρήσιμο να ζητείται η συμβουλή των οργανισμών των αναπήρων ατόμων
  • Τα ίδια τα άτομα όπως και οι οικογένειές τους έχουν δικαίωμα να πληροφορούνται με όλα τα μέσα σχετικά με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου