ΕΣΠΑ

ΕΣΠΑ

Σελίδες

3 Δεκεμβρίου 2019

Ημέρα ΑμΕΑ 3 Δεκεμβρίου 2019-Επίσκεψη στο Παγκρήτιο Στάδιο

Την 3η Δεκεμβρίου, παγκόσμια ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, οι μαθητές και το προσωπικό του σχολείου μας επισκέφθηκαν  τις εγκαταστάσεις του Παγκρήτιου Σταδίου για να  συμμετάσχουν στο βιωματικό πρόγραμμα "Γνωριμία με τα Παραολυμπιακά Αθλήματα".

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.


Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007 (Η Κύπρος την κύρωσε το 2011 και η Ελλάδα το 2012).
Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.

Η αγάπη, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός όλων μας προς τους συμπολίτες μας με αναπηρία δεν πρέπει να εκφράζεται μόνο κατά τη σημερινή ημέρα αλλά αντίθετα πρέπει να καταδεικνύεται έμπρακτα και καθημερινά.



Δείτε στιγμιότυπα από την επίσκεψή μας στο Παγκρήτιο Στάδιο



























Συνοπτικά  η σύμβαση, ως σύνολο, αλλά και το περιεχόμενο των επιμέρους άρθρων της, διέπονται από οκτώ κατευθυντήριες αρχές
  • Ο σεβασμός της έμφυτης αξιοπρέπειας, της αυτονομίας, που περιλαμβάνει την ελευθερία να κάνει τις δικές του επιλογές, και την ανεξαρτησία των προσώπων.
  • Απαγόρευση των διακρίσεων.
  • Η πλήρης και αποτελεσματική συμμετοχή και ένταξη στην κοινωνία.
  • Ο σεβασμός της διαφορετικότητας και η αποδοχή των ατόμων με αναπηρία ως μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και της ανθρωπότητας.
  • Ισότητα των ευκαιριών.
  • Προσβασιμότητα.
  • Ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.
  • Ο σεβασμός των αναπτυσσόμενων ικανοτήτων των παιδιών με αναπηρία και ο σεβασμός για το δικαίωμα των παιδιών με αναπηρία να διατηρούν την ταυτότητά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου